Interviews

Nonbe Daigaku

Nonbe Daigaku menu

Naam Nonbe Daigaku
Adres Adolphe Buyllaan 31, 1050 Brussel
Openingstijden Dinsdag / Donderdag-Zaterdag 12:00-14:00,19:00-22:00, Woensdag 19:00-22:00
Tel
Website https://www.nonbedaigaku.be/
Reserveringen https://www.nonbedaigaku.be/reservation/

 


Chef-eigenaar Suetsugu, die in 1977 naar België verhuisde en een pionier is in de Japanse keuken, opende in 2007 Nonbe Daigaku. Het is weliswaar een klein restaurant met slechts een counter voor zes personen en zes tafels, maar het heeft de prijs voor “Aziatisch restaurant van het jaar 2022” gewonnen bij Gault & Millau!

Eigenaar-chef Yosuke Suetsugu


Nadat hij ervaring had opgedaan in het traditioneel Japanse restaurant ‘Tagawa’ in Akasaka, Tokio, kwam hij naar België als chef-kok toen het gelijknamige restaurant in Brussel werd geopend. Hij werkt al vele jaren voor Tagawa en heeft de Belgische Koninklijke familie, politieke en zakelijke figuren en beroemdheden uit andere landen kunnen bedienen. Als erkenning voor deze prestaties heeft de Belgische regering hem in 2016 de “Chevalier de l’Ordre de Leopold II” uitgereikt. En in 2022 benoemde het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij hem tot goodwill ambassadeur voor de promotie van Japans eten.

Klanten laten genieten van het eten


Bij Nonbe Daigaku is aandacht voor detail overal voelbaar. Het restaurant heeft een grote toonbank waar je zelf van dichtbij kunt zien hoe de sushi gemaakt wordt. Normaal gesproken ontneemt, als een kist met sushi-ingrediënten op de toonbank staat, gasten het zicht om te zien hoe de sushi wordt bereid. Dat is anders bij Nobe Daigaku. Hier is op verzoek van chef Suetsugu een op maat gemaakte kist geïnstalleerd. Zo blijft niet alleen het zicht op hoe de sushi wordt bereid goed, maar brengt het ook de chef-kok en de klanten dichter bij elkaar. Er is daarnaast aandacht voor het servies dat ze gebruiken, dat uit Japan komt en de authenticiteit van de Japanse keuken versterkt.

Uitgebreide menukaart


Naast sushi en sashimi biedt het restaurant een breed scala aan voorgerechten, snacks, gegrilde en gefrituurde gerechten, udon noedels en nabe gerechten. Naast het à la carte menu is er ook een gangen menu beschikbaar, zodat de gasten van casual tot een menu voor een speciale gelegenheid kunnen uitkiezen.
Natuurlijk is het restaurant erg kieskeurig wat betreft de kwaliteit van de ingrediënten. En zelfs als ze al in België verkrijgbaar zijn, worden sommige ingrediënten toch helemaal uit Japan gehaald vanwege de betere kwaliteit. Op verzoek van klanten gaat Suetsugu soms zelf naar Japan om ingrediënten te kopen, waarbij hij kosten noch moeite spaart om de heerlijke smaken te creëren die het restaurant zo populair hebben gemaakt.

Ten tijde van het interview was hij bijna 80 jaar oud. Hoewel hij lichamelijk moe is, is het werk niet zwaar en vindt hij het leuk om achter de toonbank te staan en met klanten te praten. Van de itamae-wereld (itamae betekent een kok in een Japans restaurant) wordt gezegd dat iemand tot zijn zestigste als ‘jong’, op zijn 65ste als ‘volwassen’ en op zijn 75ste als ‘mentor’ wordt beschouwd. Chef-kok Suetsugu’s is daarom nog lang niet klaar en zal als itamae nog zo lang als het kan in het restaurant blijven werken. Nonbe Daigaku heeft vijf medewerkers, waaronder chef-kok Suetsugu en zijn zoon Kunihiro, die het restaurant vanuit de keuken ondersteunt.

Naast het heerlijke eten kun je bij Nonbe Daigaku genieten van een gesprek met Chef-kok Suetsugu. Een zachtmoedige man die zijn spectaculaire, prijswinnende carrière niet onder stoelen of banken steekt. Je kunt ook aan de toonbank kijken naar zijn briljante handwerk en genieten van het eten. Niet alleen met je tong, maar ook met je ogen, wat zorgt voor een luxe ervaring.

Kom ons bezoeken.

Interviews

Alle Interviews
Interviews
Restaurants
Winkels